Drodzy Państwo,
Musimy zająć się ocaleniem kamienicy przy ulicy Poznańskiej 21. Jest to "murowany dom, jeden z najcenniejszych obiektów Śródmieścia Południowego.
Budynek wzniesiono około 1830 roku, będąc pierwszym murowanym domem przy ul. Wielkiej (ob. Poznańska). Aktualnie obiekt należy do miasta i jest opuszczony ze względu na swój zły stan techniczny. Właściciel nie przeprowadza żadnych prac związanych z konserwacją czy zabezpieczeniem budynku przed dalszą dewastacja. Kamienica nie została wpisana przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków do rejestru, choć wniosek wpłynął 10 lat temu - „ZOK” l.dz. 30/98 z dnia 27 lipca 1998 r."
Codziennie przechodząc koło niego obserwuje jak niszczeje przepiękna budowla, którą pamiętam z dzieciństwa, kiedy jeszcze w niej mieściły się przytulne sklepiki i cukiernia.
W tej chwili z dnia na dzień niszczeje, odpadają tynki, pękają mury. Niedawno przechodziłem tamtendy i zobaczyłem że jedne drzwi są otwarte. Kiedy je otworzyłem zobaczyłem sterte śmieci prawie wysokości równej z drzwiami. Trzeba naprawdę coś z tym zrobić.